» » Ağız Kokusuna Sebep Olan Bademcik Taşları

pratik tarifler

Daha önce hiç duymadığınız ve bilmediğiniz bir neden den dolayı ağzınız kokabilir. Ağız kokusuna sebep olan bademcik taşları eminim daha önce hiç duymadınız.
Ağız kokusu bir sakız yada doğal yollar la ertelenebilecek bir şeydir. Bu konuyu pek fazla ciddiye almayız. Yada ağzımızda gördüğümüz çürükten dolayı deyip diş doktoruna gidinceye kadar geçiştiririz. Ama sürekli olarak ağız kokusu yaşan insanlarda başka hastalıklarında olmasına yol açıyor. Halk arasında bademcik taşı olarak bilinen, tıpta tonsillolith ya da magma adını verdiğimiz durum ciddi hastalıklar gurubunda olmamasına karşın, sıkıntı verici bir durumdur. Ağız kokusu ya da yutkunma sırasında sık sık batma şikayetleri yaşayanlarda bademcik taşına sıklıkla rastlıyoruz. Bazı hastalar ise boğazlarında beyaz bir kitle gördüklerinde, bunun bir tümör olması endişesi ile telaş içinde başvuruyorlar. Hastalarımızın çoğunluğunu,  daha çok kötü nefes kokusu nedeniyle çevrelerinde zor durumlara düşen gençler oluşturuyor.

Ağız kokusuna sebep olan bademcik taşları


Bunun için hastaneye gidip dişlerimizde çürük ve enfeksiyon olup olmadığını araştırırız. Çürüklere dolgu yaptırırız ancak kötü kokular yine de devam edebilir. Peki nedenini bir türlü anlayamadığımız bu kötü kokunun kaynağı ne olabilir? Bademcik taşları, bademcik keseleri içerisine saklanan ve görmekte zorlandığımız beyaz ya da sarı renkli partiküller. Bademciklerde çukur şeklinde kesecikler bulunur. Ağızdaki ölü mukaza hücreleri, burundan akan mukus bademcik taşlarını oluşturur. Süt ve süt ürünlerini tüketen insanlarda daha fazla görülmekte çünkü buradan sağlanan kalsiyum bu partiküllerin taşlaşmasında ve keseciklere sıkışmasında etkili oluyor.
Maalesef milyonlarca insan daha önce adını bile duymadığı bu taşlara sahip.

Ağız kokusuna sebep olan bademcik taşları nasıl önlenir?

Bademcik taşlarının önlenme Cabaları bazı hastalarda faydalı olabilir. Örneğin gıdalar iyi çiğnenerek yutulabilir, bol sıvı alınabilir ve çeşitli sıvılarla gargara yapılabilir. Ağız hijyenine mutlaka özen gösterilmelidir. Süt ürünlerini fazlaca tüketenler beslenme tarzlarını bir süre değiştirebilirler. Bu şekilde fayda gören hastaları klinikte gözlemleyebiliyoruz. Burun tıkanıklığı olanlar ağız solunumu yaptıkları icin bu durumda da boğazda kuruma ve bademcik taşlarının oluşumunda artma gözlemleyebiliyoruz. Aynı şekilde geniz akıntısı da olumsuz bir etken olabiliyor. Bu hastalarda burun tıkanıklığının ve geniz akıntısının nedeninin bulunması ve tedavi edilmesi belirli bir oranda fayda sağlayabiliyor.

pratik tarifler
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Bir yorum bırak