pratik tarifler
SİMİT POĞAÇAMalzemeler :
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ
125 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (11 gr.)
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
aldığı kadar un
Üzerine;
2 yemek kaşığı pekmez
3-4 yemek kaşığı pekmez
yeterince susam
İçine; beyaz peynir-kaşar ya da sucuk-kaşar
HAZIRLANIŞI
Yoğurma kabına eritilip soğutulmuş tereyağı, ılık süt, ılık su, maya, şeker, yumurta, tuz ve mahlep alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele hafif yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Yaklaşık 20 dakika mayalanması için bekletilir. Pekmez ve bir kapta iyice karıştırılır.Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde açılır, ortasına beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı (isteğe göre sucuk-kaşar) yerleştirilip kapatılır. Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra poğaçalar önce pekmez-su karışımına batırılır, sonra her tarafı susama bulanıp hamurun birleştirme yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Sucuklu olanların üzerine keskin bir bıçak ile verev şekilde 2-3 çizik yapılır, peynirli olanların ortası karnıyarık şeklinde kesilip biraz daha kaşar peyniri rendesi yerleştirilir. Tepside 5-10 dakika daha bekletilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
pratik tarifler
Hiç yorum yok: