pratik tarifler
PATATESLİ AY ÇÖREĞİ
Hamuru için:
- 3,5 Su Bardağı Un
- Yarım Paket Yaş Maya
- 1 Adet Yumurta
- Yarım Çay Bardağı Sıvı Yag
- 1 Çay Bardağı Süt
- 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
- Tuz
- Su
İç Harcı için:
- 3 Adet Haşlanmış Patates
- Beyaz Peynır
- Çerkes Peynıri
- Bır Tutam Maydanoz
Üzeri için:
- Yumurta Sarısı
- Çorekotu
Patatesli Ay Çöreği Yapılışı:
Unumuzu hamuru yoğuracağımız kabımıza alıyoruz. Unumuzn ortasını havuz gibi acıyoruz ve mayayı koyuyoruz. Unun üstune tuz serpiyoruz. Mayanın üzerine de sütü ve sıvı yağı ekliyoruz. Yumurtayı da bu havuzun içine kırıyoruz. Son olarak tereyagını da koyuyoruz ve ortadan mayayı eriterek yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurdukça biraz ılık su ekliyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz. Hamurumuzu mayalanmaya bırakıp iç harcımızı hazırlıyoruz.
İç harcını hazırlamak için maydanozu ince ince doğruyoruz ve kasemize alıyoruz. Üzerine çerkes peyniri ve beyaz peynir rendeliyoruz. İsterseniz yalnızca beyaz peynir ya da kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Haşlanmış patateslerımızi de kasemize rendeliyoruz ve hepsini güzelce yoğuruyoruz.
Hazırladığımız hamur mayalandığı için havasını alıyoruz yani birkaç dakika daha yoğuruyoruz. Sonra hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük bezeler koparıyoruz ve elimizde yuvarlıyoruz. Elimizle bezelerimizin üstlerine bastırarak açıyoruz. Kaç adet hamur bezemiz olduysa iç harcımızı da o kadar eşit parçaya bölüyoruz. Elimizle yuvarlayıp iç harçlarımızı hamurların içlerine paylaştırıyoruz. Hamurlarımızı rulo şeklınde sarıyoruz. İki ucunu da ortaya doğru getirerek ay çöreği şekli veriyoruz. Üstlerıne yumurta sarısı sürüyoruz ve tercihimize göre çorekotu ya da susam serpiyoruz. Tepside mayalanması için beş ya da on dakika bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.
pratik tarifler
Hiç yorum yok: